Kursy on-line

Fermentacja na kodach!

1
Kup teraz
49.00 PLN

Wielu piwowarów ma jeden spory problem: utrzymanie odpowiedniej temperatury fermentacji. Krótko mówiąc: Mają w domu za ciepło!

Sam coś o tym wiem. W moim "pokoju fermentacyjnym" w lecie potrafi być 30 stopni. Dla piwa na zwykłych drożdżach to koszmar! Mam jednak na to swoje sposoby, jednym z nich są drożdże typu KVIEK!

W opracowaniu "Fermentacja na kodach" przybliżam Ci temat drożdży Kveik.

Te drożdże potrafią dać dobre piwa FERMENTUJĄC W BARDZO WYSOKICH TEMPRATURACH, nawet takich ocsylujących powyżej 35 stopni. Standardowe drożdże górnej fermentacji w temperaturach powyżej 25 stopni dają zwykle piwa o nutach... rozpuszczalnikowych z duża zawartością alkoholi wyższych, które wpływają na piwo mocno negatywnie, a spożywającym je gwarantują mocnego kaca na kolejny dzień.:)

Tego rodzaju problemy nie występują jeśli użyjemy drożdży typu KVEIK. Warzenie piw z ich udziałem to prawdziwe granie na kodach :)

KVEIKI to drożdże wywodzące się z Norwegii. Wykorzystywane były przez lata do produkcji piw domowych przez skandynawskich farmerów i rolników. Świat o nich usłyszał dopiero w XXI wieku (dasz wiarę?).

W opracowaniu przybliżam Ci je mocniej, a także dzielę się informacjami o poszczególnych szczepach i ich charakterystyce. 

Polecam Ci to opracowanie jeśli chciałbyś warzyć piwo także w lecie lub miewasz czasem kłopot z utrzymaniem odpowiedniej temperatury podczas fermentacji.   

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej dostępności, personalizacji, obsługi kont użytkowników czy aby zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.

Akceptuję