PIWOWAR 2.0 ma jeden cel: podnosić jakość Twojego piwa domowego. Jest to zaawansowany kurs podnoszący kompetencje piwowara domowego w takich tematach jak: korygowanie wody, chmielenie piwa, fermentacja czy układanie własnych receptur.
Zobacz poniżej bezpłatnie ZAPIS jednego z LIVEÓW na temat ZASAD DOBREJ FERMENTACJI, która bywa jednym z największych wyzwań w domowym piwowarstwie.
To program, który jest esencją mojej praktyki, przeczytanych książek, obejrzanych materiałów, wysłuchanych podcastów i odbytych studiów piwowarskich.
Ale spokojnie.
Nie będę robił z Ciebie mikrobiologa. 😜
Nie będzie naukowych frazesów i trudnych słów. (A jeśli będą to wyjaśnie je dokładnie po ludzku😜)
Będzie mięcho. Samo mięcho.
Innymi słowy KONKRETY.
W tym programie mamy jeden cel: PODNOSIĆ JAKOŚĆ TWOJEGO PIWA DOMOWEGO.
Skupimy się w nim na tematach bardziej zaawansowanych jak np.: korekta wody pod konkretny styl piwa, różnorodne formy chmielenia, lepsza kontrola fermentacji.
Podam Ci wiedzę tak, żeby to wszystko było maksymalnie łatwe do zastosowania w warunkach domowych.
Czyli: bez zbędnego komplikowania i naukowej formy 😉
👉Czym zajmiemy się na PIWOWARZE 2.0?
Na początek czekają na Ciebie następujące tematy:
# WODA. Podstawy korekcji wody czyli jak modyfikować wodę pod konkretny styl piwa, z jakich kalkulatorów korzystać i jak poszczególne związki mineralne wpływają na piwo. Tabele i ściągawki pozwalające w prosty sposób dopasować wodę pod konkretny styl piwa. Omówimy sobie także temat pH i tzw. buforowości wody.
# CHMIEL I CHMIELENIE. Alternatywne i nowofalowe metody chmielenia i maksymalizacja aromatu chmielowego w piwach typu IPA. Dopasowanie odmian chmielu do stylu piwa, biotransformacja, chmielenie zacieru, chmielenie brzeczki przedniej i inne nowatorskie rozwiązania maksymalizujące wykorzystanie chmielu.
# FERMENTACJA - Najbardziej niedoceniana i najważniejsza część procesu warzenia piwa. Jak ją dobrze zrobić w domu bez wydawania tysięcy złotych na sprzęt. Pokażę Wam jakie zmiany wprowadzone na etapie fermentacji dały mi poprawę jakości piwa.
# TWORZENIE WŁASNYCH RECEPTUR od czego zacząć, na co zwracać uwagę, jak łączyć ze sobą odmiany chmielu czy typy słodów, gdzie szukać wiedzy o stylach piwa i jakie narzędzia stosować aby ułatwić sobie działanie
# ŚWIAT DROŻDŻY. ABC drożdży płynnych, dopasowanie szczepu drożdży do piwa, omówimy także przydatny sprzęt do przygotowania startera z drożdży płynnych. Poruszymy też to co dla Was jest najbardziej interesujące i przydatne.
👉Jak to będzie wyglądało?
- Program PIWOWAR 2.0 to program w formie online.
- Co miesiąc będziemy zajmowali się innym tematem (Start we wrześniu 2024, koniec w lutym/marcu 2025r.)
- Najpierw program będzie odbywał się na grupie FACEBOOKOWEJ w formie spotkań LIVE.
- Potem materiały zostaną przeniesiona na platformę i będziesz mieć do nich dostęp NA ZAWSZE!
- Po zakupie programu otrzymasz ode mnie maila z linkiem do grupy kursowej na facebooku.
- Jeśli dołączasz w trakcie trwania programu lub po zakończeniu wszystkich spotkań LIVE to i tak masz dostęp do całej wiedzy, wszystkich materiałów oraz grupy kursowej. Innymi słowy - nic nie tracisz! :)
👉Dołączając do programu otrzymasz:
- dostęp do specjalnej grupy facebookowej PIWOWAR 2.0
- dostęp do grupy masz na zawsze!
- Nagrania LIVEów i sesji pytań i odpowiedzi będą docelowo przerzucane do kursu na tej platformie.
👉W każdym miesiącu otrzymasz:
-
Od 2 do 4 LIVEÓW merytorycznych z wiedzą (nagrania liveów będą dostępne)
-
1 LIVE będący sesją pytań i odpowiedzi (pytania można zadawać jawnie lub tajnie/prywatnie)
-
Dodatkowe materiały, opracowania PDF oraz filmy instruktażowe
Nagrania z spotkań LIVE będą dostępne w grupie i na platformie, także jeśli nie będziesz mógł być na żywo to nic nie tracisz.
Na grupie będę także dodawał dodatkowe materiały, opracowania PDF albo filmy wideo z instruktażem, jeśli jakiś temat będzie tego wymagał 🙂
Grupa jest dla Was. Możecie tam zadawać pytania, dzielić się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami.