Kursy on-line
BEZBŁĘDNY PIWOWAR - Jak uniknąć 27 najczęstszych błędów przy warzeniu domowego piwa
Wiele osób zwleka z uwarzeniem swojego pierwszego domowego piwa obawiając się, że piwo może się nie udać, wyjść zepsute, skwaśniałe lub niesmaczne. To całkowicie normalne! Każdy piwowar zanim zaczął warzyć miał takie obawy. Nikt nie chce zmarnować czasu, pieniędzy i surowców! Sam miałem dokładnie tak samo.
Nie posiadałem doświadczenia, więc wertowałem fora internetowe i grupy facebookowe żeby dowiedzieć się czy na pewno „robię wszystko tak jak trzeba” i nie zawsze znajdywałem dobrą odpowiedź. Dlatego wielu rzeczy uczyłem się na własnych błędach.
Na szczęście Ty nie musisz iść moją drogą :)
Możesz wszystko zrobić 3-4 razy szybciej, lepiej i sprawniej!
A zatem...
Jeśli jesteś w podobnym miejscu jak ja kilka lat temu i chcesz uwarzyć swoje pierwsze domowe piwo to mam dla Ciebie rozwiązanie!
To rozwiązanie ułatwi Ci start i pozwoli uniknąć potencjalnych błędów, które mogą Twojemu piwu poważnie zaszkodzić!
Czytając fora, grupy facabookowe i rozmawiając z moimi kursantami wyselekcjonowałem 27 najczęstszych błędów popełnianych przez piwowarów domowych. Te błędy mogą sprawić, że Twoje piwo zamiast w szklance lub kuflu wyląduje w.... kibelku.
A w najlepszym wypadku nie będzie takie jak sobie zaplanowałeś. Dlatego nie poprzestałem na wyszukaniu tych błędów. Na każdy z nich znalazłem remedium! Proste rozwiązanie, które oszczędzi Twój czas i pieniądze oraz pozwoli Ci uwarzyć smaczne piwo!
Całość zamknąłem w krótkim i ultra konkretnym kursie wideo.
Pokażę Ci w nim jak uniknąć 27 najczęstszych błędów przy warzeniu pierwszego (i kolejnego!) piwa.
Naświetlę Ci te 27 błędów, a następnie pokażę konkretne sposoby i rozwiązania jak się ich ustrzec i warzyć smaczne piwa domowe, bez strachu o efekt końcowy!
Na każdy błąd przygotowałem konkretne rozwiązanie. Wdrażasz to rozwiązanie i unikasz błędu. Proste!
Znajdziesz tu samo MIĘCHO!
Tylko konkrety, podane w prosty i zrozumiały sposób.
To 27 bardzo konkretnych lekcji, a każda z nich daje Ci rozwiązania na jeden konkretny błąd w sztuce piwowarskiej
lista materiałów:
- 1 Powitanie w kursie
- 2 Nieodpowiednia dezynfekcja sprzętu
- 3 Zbyt szybkie przelanie piwa do butelek
- 4 Złe przechowywanie surowców
- 5 Zbyt mocne natlenienie piwa
- 6 Brak zapisywania tego co robisz
- 7 Fermentor z młótem zostawiony na dłuższy czas
- 8 Nierzetelny pomiar temperatury zacierania
- 9 Wybór zbyt skomplikowanego piwa
- 10 Zbyt dużo piwa nie sprzyja precyzji
- 11 Zaczynanie warzenia od lagerów
- 12 Zbyt szybkie warzenie piw o wysokim ekstrakcie
- 13 Bycie najmądrzejszym
- 14 Nienatlenianie brzeczki przed fermentacją
- 15 Zbyt częste otwieranie pokrywy fermentora
- 16 Zbyt wysoka temperatura fermentacji
- 17 Mocno wahającą się temperatura fermentacji
- 18 Modyfikowanie wody bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia
- 19 Nieumiejętna korekta pH zacieru
- 20 Zbyt mało lub zbyt dużo drożdży
- 21 Zła koordynacja działań
- 22 Niedopasowanie warzonego piwa do możliwości lokalowych i sprzętowych
- 23 Wykonywanie pomiarów nierzetelnie i niezgodnie z dobrymi praktykami
- 24 Źle obliczona ilość cukru do refermentacji piwa