Jak uwodnić suche drożdże piwowarskie?

Początkującym piwowarom zawsze polecam używanie suchych drożdży piwowarskich. Jest z nimi znacznie mniej zabawy niż z drożdżami płynnymi, są też zwykle sporo tańsze. Jak zatem użyć drożdży suchych? Zanim dodamy je do brzeczki piwnej warto przeprowadzić proces rehydratacji, innymi słowy należy uwodnić drożdże w ciepłej przegotowanej wodzie.


Rehydratacja drożdży suchych

Nazwa tego procesu może brzmieć dla Ciebie trochę strasznie i specjalistycznie, ale nie ma w tym nic trudnego! W całym procesie chodzi o to, aby drożdże powróciły do swojego naturalnego stanu. W tym celu uwadniamy je w ciepłej przegotowanej wodzie. Oczywiście można też rozsypać suche drożdże na powierzchni brzeczki, ale zdecydowanie lepsze rezultaty uzyskamy dokonując ich uprzedniego uwodnienia.


Jak przeprowadzić rehydratację drożdży suchych?
 

Krok 1. Przygotowanie drożdży
Drożdże piwowarskie powinno się przechowywać w chłodzie, najlepiej w lodówce, więc zanim ich użyjemy musimy je z tej lodówki wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok 30-60 minut. Dzięki temu drożdże się ogrzeją i będą gotowe do uwodnienia.

Krok 2. Dezynfekcja
Pamiętaj, że wszystko co ma kontakt z drożdżami (łyżeczka, szklanka, termometr) musi być zdezynfekowane. Ja do tego celu używam roztworu OXI lub wrzątku. Możesz też skorzystać z innych środków dezynfekcyjnych, byle tylko nie były to środki na bazie alkoholu!

Krok 3. Przygotowanie wody
Najpierw musimy przegotować wodę. Następnie wlewamy przegotowaną wodę do zdezynfekowanej szklanki lub kubka. Potrzebujemy zwykle ok 120 ml wody. Zaleca się użycie 10 razy większej ilości wody niż masa drożdży, które poddamy rehydratacji. Większość paczek z drożdżami, z których korzystam jako piwowar domowy, ma wagę 11,5g, zatem do uwodnienia używam ok 110-120 ml ciepłej wody.

Krok 4. Studzimy wodę do temperatury ok 30°C
Woda do rehydratacji nie powinna być ani za zimna ani za gorąca. Większość producentów drożdży podaje na opakowaniu określone widełki temperaturowe, w jakich powinno się uwadniać drożdże. Zwykle jest to temperatura w okolicy 30°C. Powiedzmy, że sensowne widełki to 27-33°C.

Krok 5. Wsypanie drożdży do szklanki z wodą
Drożdże otwieramy odcinając górną część saszetki nożyczkami (najlepiej także zdezynfekowanymi) i wsypujemy drożdże na powierzchnię wody. Nie mieszamy ich, lecz przykrywamy szklankę kawałkiem folii aluminiowej lub spodkiem i zostawiamy na 15-20 minut.

Krok 6. Mieszanie drożdży
Po ok 15-20 minutach ściągamy folię aluminiową i mieszamy drożdże. Najlepiej zrobić to zdezynfekowaną uprzednio łyżeczką. Można też zakręcić szklanką tak, aby drożdże się wymieszały, ale daje to gorsze efekty. Po wymieszaniu szklankę z drożdżami przykrywamy ponownie folią i odstawiamy na ok 5-10 minut.


Krok 7. Weryfikujemy żywotność drożdży
Po zdjęciu folii aluminiowej z kubeczka lub szklanki naszym oczom powinna ukazać się delikatna piana na powierzchni roztworu z drożdżami. Być może zamiast piany widoczne będą tylko delikatne bąbelki na powierzchni. Jeśli tak, to wszystko jest w porządku. Nasze drożdże są żywe i proces uwodnienia przebiegł pomyślnie. Jeśli powyżej opisane oznaki się nie pojawiły to warto zostawić drożdże w ciepłym miejscu na kolejne 5-10 minut. Jeśli po tym czasie nie pojawiają się bąbelki lub piana, a tafla roztworu jest jednolita to może być znak, że drożdże są w kiepskiej kondycji i mogą nie być w stanie przeprowadzić fermentacji. Dlatego zawsze warto mieć w pogotowiu zapasową saszetkę z drożdżami.  

Krok 8. Doprowadzamy drożdże do temperatury brzeczki
Jeżeli wszystko z drożdżami jest ok to możemy rozpocząć proces dodawania ich do brzeczki piwnej. Aby drożdże nie doznały szoku temperaturowego warto doprowadzić je do temperatury podobnej do temperatury wystudzonej brzeczki piwnej. W tym celu możemy do szklanki z drożdżami dodać kilka łyżeczek brzeczki, pamiętając o zachowaniu sterylności i zdezynfekowaniu łyżki. Można też wstawić szklankę z drożdżami do naczynia z zimną wodą, następnie, po kilku minutach sprawdzić temperaturę drożdży termometrem. Oczywiście zdezynfekowanym:)

Krok 9. Zadanie drożdży
Jeśli udało nam się osiągnąć temperaturę podobną do temperatury brzeczki (+/- 2°C) wlewamy zawartość szklanki do fermentora z napowietrzoną brzeczką i czekamy aż drożdże zabiorą się do roboty!


Zobacz fragment Kursu Warzenia Piwa od A Do Z dotyczący rehydratacji drożdży


Jeżeli należysz do osób, które wolą zobaczyć cały proces zamiast o nim przeczytać to poniżej znajdziesz materiał wideo, w którym pokazuję proces rehydratacji drożdży. Materiał jest częścią internetowego Kursu Warzenia Piwa w Domu od A do Z.

Kurs, z którego pochodzi powyższy materiał składa się z kilkudziesięciu nagrań, w których pokazuję cały proces powstawania piwa.  Dostęp do całości kursu możesz wykupić przechodząc na tę stronę. Dodam, że jako czytelnik bloga dostajesz ode mnie 20% rabatu na kurs. Aby uzyskać zniżkę podczas zakupu wpisz kod rabatowy: blog.


 

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Niektórzy piwowarzy do uwodnienia drożdży używają brzeczki. Przeciwnicy tej metody twierdzą jednak, że na tym etapie kontakt suchych drożdży z brzeczką nie jest najlepszym pomysłem, gdyż może spowodować przeniknięcie do komórek drożdżowych substancji dla drożdży szkodliwych. Zatem najlepszym rozwiązaniem jest zwykła przegotowana woda.

Nie warto zbyt długo przetrzymywać uwodnionych drożdży w szklance. Najlepiej aby w ciągu ok 30 minut znalazły się w fermentorze. Im dłużej uwodnione drożdże będą „czekały” na dodanie do brzeczki, tym więcej z nich obumrze, co może opóźnić start fermentacji i ułatwić niepożądanym organizmom zadomowienie się w pełnej cukru piwnej brzeczce. 


Jak szybko drożdże rozpoczną fermentację?

To jak szybko nasi drożdżowi bohaterowie podejmą pracę zależy od wielu czynników m.in. od szczepu drożdży, temperatury ich zadania, czy też stopnia napowietrzenia brzeczki piwnej.  Można przyjąć, że tzw. „lag”, czyli okres od zadania drożdży do rozpoczęcia przez nie pracy, może trwać nawet kilkanaście godzin. W skrajnych przypadkach zdarza się nawet lag 24 godzinny i dłuższy. Choć bywają też przypadki startu fermentacji po 2-3 godzinach od zadania drożdży. Dlatego jeśli po 5-10-15 godzinach nie widzisz żadnych oznak fermentacji to wypuść powietrze i wrzuć na luz. Nie należy bić na alarm. Czekaj cierpliwie!:)


Co to są oznaki fermentacji?

Najbardziej popularną oznaką trwającej fermentacji jest tzw. bulkanie z rurki fermentacyjnej. Jednakże brak charakterystycznego „bul, bul, bul” wcale nie musi oznaczać, że drożdże poszły na bezrobocie. Co jeszcze zatem jest oznaką trwającej fermentacji?  Wybulona pokrywa fermentora, czapa piany drożdżowej na górze fermentora, specyficzny aromat unoszący się nad fermentorem no i przede wszystkim… spadek ilości cukrów w brzeczce, czyli spadek BLG.

Najlepszym sposobem weryfikacji tego czy piwo fermentuje czy nie jest pomiar ekstraktu (BLG). Niemniej nie zachęcam Cię do codziennego pobierania próbek i badania ile Twoje piwo „zeszło” w ciągu doby. Fermentacja lubi spokój. Daj drożdżom pracować i pierwszy pomiar BLG zrób najwcześniej po 3-4 dniach, a najlepiej dopiero kiedy znikną oznaki fermentacji burzliwej. Badanie powtórz po 1-2 dniach. Jeśli wynik jest taki sam możesz przelać piwo na fermentację cichą.

Jeżeli spodobał Cię ten artykuł, to klikając tutaj możesz przejść do spisu pozostałych artykułów związanych z warzeniem piwa w domu

Z piwnym pozdrowieniem
Tomek Buczek

 

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Akceptuję